Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


Voeding voor oudere paarden

Oudere paarden hebben een aangepast rantsoen nodig om op conditie te blijven en de laatste jaren van hun leven zo fit en gezond mogelijk door te brengen.
Het lichaam van een ouder paard verandert langzaam, waardoor extra aandacht voor de voeding steeds belangrijker wordt.
Vanaf ongeveer 20 jaar verandert het lichaam van een paard. De bespiering wordt minder, de stofwisseling wordt minder efficiënt en de functie van lever en nieren vermindert. Hierdoor wordt de opname van eiwit, fosfor en vezel uit de voeding minder. Om oude paarden nog zo lang mogelijk gezond te houden moet er rekening gehouden worden met vele aspecten .

1. Voorkom vermagering

De kans op vermagering in de winter is vele malen groter dan in de zomer. Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang.
De mate van slijtage aan tanden en kiezen en de stand van het gebit verschilt per paard, maar heeft grote invloed op de conditie van het oudere paard. Het gebit is erg belangrijk voor de vertering. Als het voer niet goed gekauwd wordt, zullen onverteerde stukken voedsel in de mest terecht komen. Als een ouder paard zijn ruwvoer niet meer kan eten zal zijn conditie snel terug lopen.
Om vermagering te voorkomen kun je kiezen voor een voer met 12 -14% eiwit, minder calcium en extra fosfor in het rantsoen. Een veulenbrok is prima geschikt voor oudere paarden die snel vermageren. Als het oudere paarden ook nierproblemen heeft, dan zijn eiwitrijke producten af te raden. Bij vermagering kun je 200-400 gram bietenpulp 2 uur weken in veel water (minimaal 1:5). Bietenpulp bevat veel vezels en is een goede bron voor bacteriën in de blinde en dikke darm.

Een andere mogelijkheid is het toevoegen van plantaardige olie(bijv. maisolie of zonnebloemolie) aan het rantsoen. Olie levert veel energie en is zeer veilig in gebruik. Voer niet meer dan 10 - 15% van het totale dieet. Een pony van 400 kg zou ca. 200 - 300 ml olie per dag mogen krijgen. Dit dient heel langzaam opgebouwd te worden.

 

2. Kies voorbewerkte producten

De stofwisseling van een ouder paard wordt minder efficiënt. Door gemakkelijke verteerbaar voer aan te bieden maak je het je oudere paard iets gemakkelijker. Muesli’s met gepofte/ontsloten grondstoffen hebben een bewerking ondergaan, waardoor het zetmeel gemakkelijker verteerbaar is. Daarnaast verklein je de kans op koliek door producten met voorbewerking te kiezen, doordat er minder onverteerd voedsel doorstroomt naar het darmkanaal. Er zijn ook speciale seniorenbrokken en seniorenmuesli’s verkrijgbaar.

 

3. Slobber of seniorenvoeders

Als het kauwen van brok en muesli niet meer mogelijk is, kun je kiezen voor seniorenslobbers of een speciaal seniorenvoer. Seniorenvoer bevat over het algemeen meer vezels, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de slechte opname van ruwvoer. Seniorenvoer voldoet niet altijd aan alle gestelde eisen. Let dus goed op welk voer het beste bij jouw oude paard past. Bespreek dit met je dierenarts.

4. Vitaminen en mineralen

De behoefte van bepaalde vitaminen en mineralen zijn extra hoog bij oudere paarden. De behoefte aan zink, koper en selenium zijn hoger. Ook vitamine C moet aanvuld worden, omdat oudere paarden dit niet meer voldoende aanmaken in de lever.

Krijgt het paard minder ruwvoer of helemaal geen ruwvoer dan moet het aanvullende rantsoen veel vezels bevatten. Doordat de activiteit van goede bacteriën in de darmen daalt zal het paard minder vitamine B en vitamine K aanmaken, waardoor dit door middel van het voer aangevuld moet worden.
Wat moet je vooral niet doen?

1. Geen topsportbrokkken

Voorkom overvoeren van oudere paarden met topsportbrokken, omdat ze de lever onnodig belasten.

2. Niet teveel krachtvoer

Geef niet teveel krachtvoer en geen hoge zetmeelgehalten. Door een slechte vertering kan dit gevaarlijk zijn als grote hoeveelheden onverteerd zetmeel doorstomen naar de dikke darm kan dit leiden tot een verteringstoornis of zelfs koliek en hoefbevangenheid.

Powered by: Unifact B.V.