Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


Archief 2010

 

Prettige feestdagen!
 

Wat is het een prachtig weer!. Een witte kerst. Gezond weer voor de pony’s. Heel wat beter dan regen. Hoewel al het sjouwwerk met water en hooi niet gering is. Maar als je over de Veluwe rijdt, door de bossen, naar weilanden vol met vrolijke pony’s dan hoor je mij niet klagen.
Er zijn weer ponywisselingen geweest op de Groenkamp. Ten eerste de verkopen. Ardiana van de Lindenhof is naar Uwe Wagner in Duitsland gegaan. Een bijzonder enthousiaste fokker die erg graag deze merrie wilde kopen. Ik vond het wel jammer want ik was onder de indruk van Ardiana. Aan de andere kant is het ook leuk als je ziet hoe blij iemand is met een merrie. Daarnaast heeft John Jonker, onze stagiaire, Dagmar van de Menger gekocht. Ook hebben we aankopen gedaan. Ten eerste kwam er een A-Welsh!. U kunt haar zien onder het kopje overige dieren en dan Welsh. Ze heet Charming Charlotte en charming is ze. Wat een bewegingswondertje en palomino. Helemaal mijn kleur dus!. Ook enkele veulentjes kwamen onze kant op. Debora en Danieke van de Menger. Fantastische bloedlijnen uit de goede stal van de familie de Jong. Daarnaast heb ik samen met Beert van Wijncoop geïnvesteerd in een hengst. Rivaldo van Stal Brammelo. Een prachtige zwartbonte mini met een prima fokindex. In 2011 staat hij bij ons ter dekking. Ook Cornelis van het Emsterbroek, in gezamenlijk eigendom met Peter Poppelaars, kwam naar de Groenkamp en zal in 2011 hier enkele merries dekken.
Tessa Weerts, ook stagiaire, heeft een broer van Wiggly, de menpony van Cindy van Egteren, gekocht. Vrijdag de 24e december komt hij bij ons. Tessa gaat een mooi weilandje voor hem zoeken en hoopt in 2011 te beginnen met het beleren. Hij heet Chrisjan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Nieuwtjes in oktober

Het wordt altijd rustig in oktober. Maar dit jaar de veiling!. Als mede-organisator ben je daar best druk mee. En het is altijd spannend of het loopt. Op de veiling heb ik Pentadodolja verkocht. Een mooie kleine pony met de geliefde valkkleur, kroon, drachtig dus een prima pony. Bij het bieden heb ik haar niet gegund maar ze is toch nog via de veiling verkocht. 

 

 


 

 

En ik heb weer een mooi bruinschimmeltje teruggekocht. Tamara van Lamishet. Ik kon het weer niet laten. Ik blijf het een mooi kleurtje vinden. Een GoldStar merrie. Helaas niet drachtig maar al wel veulens gehad. Dus hopelijk neemt ze van de zomer op. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Thuiskeuring 31 augustus 2010

 

 

Het is altijd jammer als je niet naar je eigen keuring kunt. We hebben getracht er het beste van te maken en de keuring thuis georganiseerd. De week daarvoor viel er zoveel regen als normaal in 1 maand. Dat viel niet mee met het wassen en klaarmaken. Had je Blontje mooi gewassen en dan met een spierwitte staart door een modderige wei!. Maar goed. Het is toch gelukt om ze netjes en schoon aan de jury te tonen. Volgens de heer Lanting was het algehele beeld prima maar waren de pony's te rijk in conditie. Daardoor missen ze wat jeugduitstraling en worden de bewegingen korter. Volgend jaar dus minder voeren. De Tomahawk nakomelingen deden het prima. Nog drie veulens laten zien en dan moet onze Tommy kunnen promoveren naar stamboekhengst!
Van de 26 getoonde ponies ontvingen er 22 een premie. De twee derde premies door overconditie van de pony's is een inschattingsfout van mij geweest. Jammer, maar volgend jaar beter. En de drie 1ste premie's zijn prachtig natuurlijk!.

 

 

 

 

 

 

 

 

De uitslagen van de thuiskeuring. 
Veulenpremie voor:
David, Desa en Douwe v.d. Groenkamp. 
Geen premie voor Doe-maar, Diva en Daylight.
Enterpremie voor:
Cita, Cinderella en Cici v.d. Groenkamp. 
Twenterpremie voor:
Black Velvet, Beyonce, Bourjous, Brent, Blondie en Blontje v.d. Groenkamp
Een 1e premie voor:
Annebel van de Lage Haar, Rinske van de Gathe en Whoopy van de Groenkamp.
Een 2de premie voor:
Aske, Ayda en Anak van de Groenkamp.
Yvonne van de Menger, Verene van `t Minihoefke en Pentadodolja v.d. Colorstable.
Een 3de premie voor:
Veronie van de Menger en Zolonie uit den Hout.
Verena en Whoopy zijn hiermee kroon geworden. 
Cindy van Egteren zag haar veulentje Dewy bekroond worden met een veulenpremie. Haar twenterhengst Boy for me werd geprimeerd en Romania ontving een 2de premie.
Minikeuring en Ardiana

Zaterdag 17 juli 2010 te Maren Kessel
 
Drie zaterdagen achter elkaar keuring. Dat is wel een beetje veel van het goede hoor!. Maar dit jaar wilden wij het toch een keer doen. We hadden Cici, Blontje en Aske meegenomen. Drie Tomahawk's. Cici liep 3de in haar rubriek en Blontje en Aske allebei tweede. Dus ze deden goed mee in het mini geweld. Want je ziet daar de betere mini's!. Mijn oog viel op Ardiana van de Lindenhof, een bruine merrie van Jasper van 't Heidepark. Aan de kant was ze een beetje onopvallend maar in de ring werd het een plaatje. Net als Rinske eigenlijk. En de bewegingen vond ik geweldig. Ze vertrok echt in draf!. Dus...ondanks dat ik meer dan genoeg pony's heb kon ik het niet laten en heb haar gekocht.

Op de foto de blontjes uit de lijnen van het Minihoefke. Helemaal links onze blontje uit Verena van het Minihoefke. Een mooi gezicht toch die mooie lichte vosjes.

 

 

 

 

 


Rinske Erekampioen Bontenkeuring
  
Zaterdag 10 juli te Bergharen
Een kampioenschap wat we te danken hebben aan Ruud van Raak.  Hij belde of wij toch mee wilden doen aan de show van oudkampioenen. Bijna iedereen kwam maar hij miste Rinske, de enige mini uit het gezeldschap. Dus toch maar opgegeven. We zijn erheen gegaan met Bourjois, Rinske en haar zoon Douwe. Douwe deed het prima in zijn rubriek. Bewoog super maar het is nog een beetje "enkel" jongetje. We liepen 4de van de 7. Bourjois deed het ook naar tevredenheid, zij liep 3de van de 7 deelnemers. Maar Rinske deed het wel heel erg geweldig. Toen ze rond liep in de show vond ik haar opvallen. Maar goed, dat moet de jury ook vinden. En dat was gelukkig zo. Zij versloeg 11 oudkampioenen en de kersverse dagkampioen. De jury vond dat zij erg goed "bewaard" was gebleven, in prachtige conditie was en zeer goede bewegingen toonde.  We gingen met prachtige prijzen naar huis. De foto hoop ik snel te ontvangen van Leontien Ruissen

Hieronder een groepsfoto van alle aanwezige oudkampioenen. In het midden bij het groene pijltje staat Rinske van de Gathe met haar "vaste"  voorbrenger, Peter Poppelaars. Peter toiletteert onze pony's en brengt ze voor. Dank je wel Peter!Zomerkeuring 

Zaterdag 3 juli. De zomerkeuring in Kootwijkerbroek werd door ons bezocht met 2 merrie's. Ik had 4 nakomelingen van Tomahawk willen meenemen maar 1 van de jaarlingen was overbouwd en een tweejarige had een ontstoken kies gehad en daardoor te dun. Dus op pad met Aske en Blontje van de Groenkamp. Het was erg warm op het terrein maar ook gezellig. Veel leden uit onze fokvereniging bonden ook de strijd aan dus dat was leuk. Onze "tommy's" deden het prima. Blontje kwam op kop in haar rubriek en werd vervolgens mini jeugdkampioen. Aske liep ook op kop in haar rubriek dus we gingen erg tevreden weer huiswaarts.


 

Pony's te koop

En dan moet het er toch van komen. Eigenlijk wil ik alle pony's houden. Je dekt de merrie. Ziet een veulen geboren worden. vertroetelt en verwent. Dan zie je het dier opgroeien en veranderen in een dame. Je gaat ermee naar de keuring en hebt succes. Al met al, je maakt zoveel mee met de pony. Maar er komen steeds meer pony's bij en zo langzamerhand staat de teller op ruim 50 pony's. Daarbij komt dat mijn hulp en toeverlaat Cindy in verwachting is en deze winter uit de running zal zijn. Dus moet ik verminderen. De groep die hier loopt is kwalitatief hoog dus keuze is ontzettend moeilijk. Er loopt geen mindere pony meer. Dat is wel goed nieuws voor u, de koper. Want u koopt bij ons gegarandeerd een goed dier. Als u een keuringspony zoekt dan kunnen wij die u aanbieden. Maar ook een troetelpony of een pony geschikt voor het mennen. Komt u bij ons kijken dan lopen wij met u door onze collectie. En ongetwijfeld hebben wij iets van uw gading. 
U kunt op de verkooppagina kijken maar ook ons mailen als u een andere pony ziet die u aanspreekt.


De vierdaagse 2010 was weer een prachtige belevenis. 4 dagen genieten van de natuur. We hadden goed weer dus wat wil je nog meer.

juni 2010 Justus van 
Kort Ambacht

Wij zijn er erg trots op dat wij Justus hebben kunnen huren van Sjef Damen.

Een prachtige zwarte mini met een 1e premie. En een stamboom om van te watertanden. Zijn vader is Adam van Spuitjesdom, een 1e premie keur-preferente hengst en zijn moeder is Darling van de Zandkamp, zij is 84 cm. heeft een 1e premie en is Kroon-Superpreferent.

Justus heeft een fokindex van 13,94 en heeft inmiddels al 10 1e premie merries op zijn naam staan. Wij werken nu enkele weken met hem en het is een heel erg plezierige hengst. Hij heeft een fijn karakter en is goed handelbaar. Hij heeft het naar zijn zin bij ons op de Groenkamp en wij hopen dat hij voor mooie nakomelingen gaat zorgen.

Justus wordt vooral ingezet op onze eigen merries maar is ook, zij het beperkt, inzetbaar voor merries van anderen

 

Desa
Desa                                                                   

Doeke
Doeke                                                                
Doe maar
Doe maar

Geboortegolf


29 april 2010. Wij hadden vannacht een heuse geboortegolf. Om 01.00 uur kreeg Obsession een dochter van Grandioso van Wegdam. Het mooie zwarte merrietje heet Désa van de Groenkamp. Om 03.00 uur ging het alarm weer. Senang (de dochter van Obsession) bracht ons een hengstveulentje van Tampico Dynamic van de Colourstable. Hij kreeg de naam Doeke. We lagen net weer in bed en toen kwam nummer drie. Pamela of Duke Stable kreeg ook een zoon van Tampico Dynamic. Hij heet Doe-Maar. We waren erg nieuwsgierig naar zijn nakomelingen. Toen zijn twee zonen op 29 april in de wei liepen waren we zeer tevreden over het type. Mooie oprichting en goede bewegingen. Nu graag een merrietje van hem!
Geboorte David

David in de wei

 
Een kerngezonde
 
jongen

Vandaag (donderdag 22 april) was het dan zover. Het begin van de geboortegolf. David is om half 7 geboren. Hij is de zoon van Veronie van de Menger en Tomahawk van de Buck’shoeve. Een mooi wakker ventje. Ik blijf het verwonderlijk vinden dat een paar uur na de geboorte zo’n klein diertje al dartelt door de stal. Het is Veronie’s eerste veulentje en ook dat blijft zo mooi. Na de geboorte weet ze precies wat te doen. Duwt het veuletje met haar neus naar haar uier, blijft aan de buitenkant lopen om hem te beschermen tegen het draad in de wei. Is zorgzaam. Al met al, een mooie en gezonde start met een kerngezonde jongen.
Ace van de groenkamp goedgekeurd

In Ypäjä (Finland) is Ace goedgekeurd tot 2012. Er waren 5 juryleden en die waren lovend over de gangen van Ace. Op de website kunt u onder stamboek algemeen Ace opzoeken en het juryrapport lezen. Teija Valkama is de trotse eigenaar. Zij moest 255 kilometer rijden om hem te laten zien. Ze heeft goed getraind met hem. Elke dag rende ze met hem door het dorp. De hengsten in Finland lopen los in de ring en zij vond het prachtig zoals hij zich liet zien. Door middel van bijgaande link kunt u hem ook zien bewegen. 

 

 

 

 

 De omstanders waren erg enthousiast over hem. Er werden veel foto’s van hem gemaakt en tijdschriften hadden interesse. Hij was de eerste mini die in de afgelopen drie jaar is aangekeurd. Ace is de zoon van Manolito van ’t Mallewegje en I-Estheff van de Nijkamphoeve.
Wij zijn hier erg trots op natuurlijk.

3 april 2010

Stamboek opname. Altijd spannend. Want je zult het maar meemaken dat je jeugd, door wat voor reden dan ook, niet in het stamboek wordt opgenomen. Dit jaar hadden wij vier merries bij ons.

Aske, Ayda en Anak van de Groenkamp en Annabel van de Lage Haar. Alle vier zijn ze zonder problemen in het stamboek gekomen. Anak met een, voor haar doen, (te) lage score. We merkten bij haar tussen de keuring in Wenum Wiesel en de nationale keuring een terugval in conditie. Ze zat even niet lekker in haar vel. De winter heeft ze het ook een beetje moeilijk gehad. Ze groeide nog en vond de winter lang. Ze was wat "saai". Ik merkte in maart, tot mijn blijdschap, dat ze weer lol kreeg en door de wei rende. Ze is er nog niet helemaal maar het gaat zeker goedkomen. Het grappige is dat haar moeder, Obsession, precies hetzelfde heeft gehad. Die had een magnesiumgebrek rond drie jaar en was er ook even niet. Ook dat is helemaal goedgekomen en hoe!
Aske van de Groenkamp is de eerste Tomahawk die wordt opgenomen in het stamboek. Ze deed het op de keuring al prima. Haar scoreformulier stelde ons erg tevreden. 75 - 70 met een 3 voor behang en een 1 voor haar hoofdje!. Laten we eerlijk zijn, dat zie je als eerste en dat zit dus goed. 

Annabel, onze mooie isabel scoorde 75-75. Een pony met kleur, type en beweging. Daar ben ik erg blij mee. 

Een goede stamboekopname voor ons.


Januari 2010

Ook dit jaar heb ik, tijdens de hengstenkeuring NSPS, weer meegedaan aan de rubriek “dekhengsten in het tuig”. Dit jaar met Now or Never van Stal Ankeveen. Zoals elk jaar hebben Johan en Wim Boeve de hengst weer getraind. Het trainen viel dit jaar niet mee. Het was eerst erg nat en toen erg glad. Tsja, en dan kun je niet zo goed buiten trainen. Aan het einde van de training hebben we dan ook een aantal avonden de manege geleend.

Het is altijd weer een hele klus. Per slot van rekening krijg je een hengst “groen” uit de wei. Je moet het dier eerst leren om aan een bit te lopen. Om te snappen dat druk links betekent links afslaan. Dan voor een wagen te lopen, dan om te trekken.

En dan ook nog om mooi in balans, soepel door het lichaam en met expressie te showen. Bepaald geen makkelijke opgave voor de Boeves, maar ook dit jaar hebben ze weer een prima prestatie geleverd.
Bij binnenkomst in de baan was Now or Never even uit balans, het is ook niet niks, muziek en mensen die applaudisseren. Na het eerste rondje stond hij geïnteresseerd om zich heen te kijken. Het is een spannend moment. Dan mag je beginnen.
Waar je weken voor getraind hebt moet in 2 minuten gebeuren. Hij deed het prima. Ik vind het zelf een hele mooie showhengst met erg goede momenten. Wat nog kan verbeteren is het constante in zijn beweging. Maar vanaf de wagen zie je dat houding
en beweging goed zitten. Uit een ooghoek zie je dan de andere hengsten ook “af en toe” in de fout gaan en hoop je op een hoge plaatsing.

We werden uiteindelijk 3de. Wat “ons” betreft had het ook 2de kunnen zijn. De omschrijving van de jury was: “Now or Never heeft zijn houding mee om een goede te worden. Echter nu had hij te vaak moeite om in zijn rite te blijven. Hij sprong te vaak in galop en kwam daardoor nogal springerig over. Als dit eenmaal beter onder controle is dan zou Pascal een geduchte concurrent aan hem hebben”.

Dank je wel Joop en Jeroen Horst dat jullie de hengst aan ons beschikbaar wilde stellen. Dank je wel Johan en Wim voor weer al die uren werk in een vaak erg koude schuur.
Powered by: Unifact B.V.