Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


Mennen op De Groenkamp

 

Mennen op wedstrijden


Artikelen over mennen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goede adressen:
Er zijn natuurlijk veel adressen waar je goed kunt slagen voor menspullen, maar let vooral ook op plaatselijke leveranciers. Ten aanzien van reparatie aan tuig of advies kunnen deze adressen net zo goed zijn als de "grote" en bekende adressen. Toch lijkt het mij zinvol, gezien alle vragen, een aantal adressen te verstrekken.


Tuig en kleding 
't Peerdewinkeltje, Jan Steenlaan 29 te Veenendaal. 
0318-522840. 
www.letty.nl

Tuigenmaker van Rijs, Potgietersingel 1, 2761 LB Zevenhuizen, 0180-631033

Wagens
Rijtuigbouw M. Aars te Goedenreede, 
0187-493210. 
http:// 
www.stadtwijck.nl

Hans van der Mee, kasteellaan 35, 5175 BC Loon op Zand, 0416-365155, 
http:// 
www.hansvandermee.nl

Gerrit-Jan van Boven, watermolenweg 5, 7478 PV Diepenheim, 0547-351949

HCA, klarenbeekseweg 37, 7381 AA Klarenbeek, 055-5053827

Hoeden:
Henriette Dijkinga, Jan van Nassaustraat 48, 2596 BV Den Haag, 079-3281848, 
http:// 
www.dameshoeden.com

Boek:
Het aangespannen paard van J.A.C. Bartels,ISBN 906248650 9

Beginnen met aangespannen rijden

2 paarden

Ik krijg via mijn site vaak vragen over aangespannen rijden. Veel vragen over wat wel en niet mag, hoe het zit met tuig, wagen en je eigen kleding enz. Ik probeer in onderstaand verhaal duidelijkheid te scheppen. Daarbij zijn het veelal mijn eigen interpretaties. Het kan zijn dat je eigen menvereniging andere regels heeft of dat binnen de bond andere regels gelden. Je moet dit dus zien als een handreiking en niet als de officiële regels.

 

Beleren
Je hebt een jonge pony en je bent van plan er iets mee te gaan doen. Of voor de wagen rijden of onder het zadel. Het is dan belangrijk dat de pony vertrouwen in je heeft en al wat commando's kent.
Met vertrouwen winnen kun je al beginnen vanaf dag 1. Zorg ervoor dat de pony weet dat jij de baas bent en naar je luistert. Geef de pony nooit eten uit je hand of uit je jaszak. Als jij eten aanbied ben jij, in paardenbegrippen, onderdanig aan de pony. Als je de pony aan het touw hebt moet hij achter je aan of naast je lopen, nooit voor je uit. Hij mag ook niet trekken aan het touw. Als hij netjes meeloopt laat je hem op commando enkele pasjes achteruit stappen aan het touw, geef hem klopjes op de borst en duw hem achteruit. Na een aantal keren oefenen zal de pony op commando achteruit gaan. Ook kun je door met het touw tikjes te geven op de flank de pony rond de voorhand laten draaien. Op commando moet hij meelopen en stilstaan. Je kunt dit al met jonge pony's oefenen.
Als hij dit onder de knie heeft ga je de pony longeren. Dan leert hij de overgangen stap, draf en galop. 
Wanneer dit ook goed gaat probeer je het zadel of tuig erop te leggen en longeer je de pony hiermee. Longeren doe ik vanaf 2 jaar.
Het beste is om onderwijl de pony al aan het bit te laten wennen door het hoofdstelletje al op te doen. Je longeert dan nog aan het halster.

Vervolgens ga je de pony voor je uit sturen aan de lange leidsels en aan het bit. Dan oefen je stilstaan en voorwaarts gaan en de buigingen. Je leert de pony vervolgens trekken door middel van een band of voor een licht wagentje. Doe dat in een veilige omgeving, een manegebak of zoiets. De pony moet niet in paniek raken en vluchten. Dat vergeet een pony nooit meer en vaak zijn ze dan bedorven.

Dan ga je met de pony in het verkeer. Aan de hand of naast een andere pony mee. Als dat alles goed gaat kun je met de pony onder het zadel of voor de wagen veilig de weg op gaan. Voor de wagen zet ik de pony als ze drie jaar zijn. Pas met vier jaar doe ik met hem mee aan de marathon. Ik rijd wel een dressuurproef met hem vanaf drie jaar. Dan kunnen ze mooi wennen aan de drukte op een wedstrijdterrein.
Bedenk altijd dat een pony een vluchtdier is! 
Doe alles stap voor stap. Pas naar de volgende fase gaan als de pony er aan toe is en luistert.
Als het goed is heb je jaren plezier van je pony, neem dus de tijd om het dier alles rustig en zorgvuldig te leren.

 

Conditie
Als de pony voor het wagentje loopt moet hij conditie opbouwen. Eerst oefen je kort zodat hij het leuk blijft vinden. Naar mate de conditie toeneemt bouw je het rijden uit. Rijd veel overgangen en voltes en slangenvoltes. De pony wordt dan mooi voorwaarts en soepel.

 

Tuig
Er bereiken mij veel vragen over tuig. Waar kun je goed tuig kopen en wat is goed tuig.?
Het blijkt vaak dat tuig voor een mini- of kleine Shetlander bij aanschaf te groot is. Let erop bij aanschaf dat de verkoper het tuig zelf passend kan maken. Het tuig moet van een goede kwaliteit zijn. Je hoort nog wel eens, "ach, die paar keer dat ik het gebruik". Maar het tuig is de verbinding tussen jou, je wagen en de pony. Als het tuig kapot knapt en de pony gaat op de loop kunnen er ongelukken gebeuren. Zorg dus voor kwalitatief goed en soepel tuig en controleer het regelmatig op breukvlakken. Ook moet je het tuig goed onderhouden. Regelmatig reinigen en invetten.
Let bij aanschaf van het tuig er goed op dat het borststuk verstelbaar is in de hoogte. Bij Shetlanders hangt het borsttuig vaak te laag en hindert de pony bij het trekken.

Ik heb in het begin moeite gehad een goed bit te vinden. Je kunt een pony voor de wagen goed laten lopen op een Utrechtse stang (ook wel bokkebitje genoemd). Dit bit heeft geen kinketting en de werking is zacht. Verder rijd ik met een liverpoolstang . Doordat er meer leidselgaten inzitten is het mogelijk meer of mindere hefboomwerking te gebruiken. Je kunt de liverpoolstang ook met een rubber mondstuk krijgen. Ik gebruik zelf bitten van 10.5 en 11 cm. Je moet de maat per pony bepalen. Het bit moet iets buiten de mondhoeken uitsteken. Ongeveer een halve centimeter.

 

 

Wagentje
Eerst moet je zelf de keuze maken wat je wilt. Wil je recreatief rijden of wedstrijd. Wil je met 2 of meer personen op pad of alleen. Hoe groot is je pony. Met hoeveel pony's wil je gaan rijden voor de wagen.
Als je wedstrijden wilt rijden kun je het beste een vierwielig wagentje aanschaffen. Als je enkelspan of tweespan gaat rijden heb je 1 groom nodig. Die moet dus een zitplek hebben. Ga je vierspan rijden dat heb je meerdere grooms nodig en moet je dus ook meerdere zitplekken hebben. 
Voor een tweewielig wagentje heb je 1 pony of ga je tandem rijden. Vaak is er maar 1 zitplek. Bij de Shetlander zie je bij kinderen vaak een sulky. 
Voor de officiële bondswedstrijden moet de wagen voldoen aan eisen voor wat betreft afmetingen en gewicht. Ga je alleen recreatief rijden dan kun je erop letten dat het gewicht van de wagen aansluit bij de grootte van je pony en de hoeveelheid pony's die je ervoor hebt staan. 
Ik heb een tweespan pony's voor de wagen lopen van 89 cm. De wagen weegt 125 kg. Meestal zitten wij met twee volwassenen op de wagen.

 

 

Kleding
Als je puur recreatief rijd is het belangrijk goede weerbestendige kleding te dragen bij voorkeur met reflecterende stukken. Wil je wedstrijden rijden dan moet je de kleding aanpassen. Het is belangrijk een mooi geheel te gaan vormen met je pony en je wagen. Als je met zwarte pony's rijd en een zwarte wagen is het mooi om de kleding in die kleuren door te voeren. Heb je daarentegen en span vossen en een lichte wagen dan zoek je in andere tinten.
Bij de dressuur en vaardigheid moet je nette kleding aan. De heren een colbert en de dames een mantelpakje. Bij voorkeur met een lange rok. Je hebt een hoed op (geen petje dus). Daarnaast heb je een menschort en handschoenen. Ook is ruitertenue met cap toegestaan, hierbij is een schort niet verplicht. De groom mag gekleed zijn in ruitertenue met cap en zit indien mogelijk achterop, anders naast je.
In de marathon heb je geen menschort voor en mag je in plaats van een hoed een pet of een helm dragen. Je hebt wel je handschoenen aan. En zoals gezegd worden de kleuren op elkaar afgestemd en moeten mooi in combinatie zijn.

Powered by: Unifact B.V.