Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


 

 Voor de pony’s naar de keuring gaan worden ze gekamd en gewassen.Daarna gaan ze onder een deken om te drogen

 

De aankomst en het uitladen.

 

Het fijne gevoel van aan kop lopen op jouw rubriek.

 

De jury aan het werk.

 

We zijn opgelucht. Rinske wordt eerste en ontvangt haar eerste premie.

 

Op weg naar huis.

KeuringÉén keer per jaar, in het najaar, organiseren de fokverenigingen de stamboekkeuringen. Alle veulens, enters, twenters inschreven in het veulenboek en oudere merries en ruinen ingeschreven in het stamboek kunnen hun opwachting maken. Een jury, bestaande uit minimaal 2 juryleden, beoordeeld de pony exterieurmatig en op het gangwerk. Vervolgens krijgt de pony geen premie of een veulen-, enter-, twenter-, of een 3de, 2de of 1e premie. Een 1e premie is de hoogste eer. Als een merrie 2 keer een 1e premie heeft behaald en zij heeft 2 geregistreerde nakomelingen dan wordt zij kroon. Als zij een 2de premie krijgt moet zij die vier keer behalen. Aangezien een merrie maar 1 x per jaar naar een keuring mag gaan duurt het dus minimaal 2 tot 4 jaar voordat zij kroon is. Daarnaast moeten er dan nog veulens zijn geregistreerd. Als zij minimaal vier nakomelingen heeft die geprimeerd zijn en zij sprokkelt 25 punten bij elkaar dan kan zij preferent worden. Een veulenpremie is 1 punt, een 2de premie is 6 punten. Daarbij is de hoogste premie van kracht, je mag de punten dus niet optellen. Als een veulen dus eerst een veulenpremie behaald en later een 2de premie dan mag je maar 6 punten rekenen en niet 6 en 1 is 7 punten. Preferent worden is dus een hele onderneming. Ook de vader heeft voordeel van geprimeerde nakomelingen. Worden er te weinig geprimeerd dan wordt de hengst uit de fokkerij gehaald. Maar heeft hij veel geprimeerde nakomelingen dan kan de vader ook preferent worden.
Dan kennen wij nog keurhengsten en elite merries. Dan moet er ook een bruikbaarheidsonderzoek zijn afgelegd.

Op de keuring zijn de pony’s ingedeeld in rubrieken. Daarbij wordt gekeken naar leeftijd en maat.

Minimaat tot 86 cm.
Kleine maat van 87 cm. tot en met 92 cm.
Midden maat van 93 cm. tot en met 98 cm.
Grote maat van 99 cm. tot 1.07

Eerst worden alle pony’s individueel beoordeeld in de ring. Daarna roept de ringmeester de pony’s in volgorde van gewenste eigenschappen op. Op kop lopen in de rubriek is dus bijzonder. Het kan voorkomen dat de rubriek zo matig is dat de jury geen premie kan geven. Je loopt dan wel vooraan maar ontvangt geen premie. Gelukkig komt dat niet veel voor want het is een teleurstelling. 
Vervolgens worden de pony’s opgesteld en ontvang je een eventuele premie. Soms geven de juryleden nog een toelichting op de primering. De premie wordt in het stamboekpapier gestempeld met het jaartal. Tevens worden de uitslagen in de computer gezet op het stamboekkantoor.
Op de keuring staan pony’s er keurig verzorgd voor. Ze hebben een wit halster om en worden voorgebracht aan een wit touw. Ook de begeleiders zijn in het wit. Elk jaar is dit een spannend gebeuren.


Rinske in de ring.

Powered by: Unifact B.V.