Jan en Reinanda Haverkamp
Wisselseweg 7
8162 RM EPE
T (0578) 61 12 10


Wortelen bijvoeren aan paarden

In het najaar zijn wortelen weer volop verkrijgbaar. Wortelen zijn een smakelijke aanvulling in ieder rantsoen. Paarden moeten goed kauwen op wortelen, waardoor de speekselproductie wordt gestimuleerd. De meeste paarden zijn dol op een paar wortelen in de voerbak.


1. Maak wortels schoon

Pas op met zand op de wortelen. Veel zand op de wortelen kan zorgen voor zandophoping in de darmen, met mogelijk zandkoliek als gevolg.


2. Voer alleen verse wortelen

Wortelen zijn niet zo lang houdbaar. Gewassen wortelen zullen na ca. 1 – 2 weken gaan schimmelen of rotten. Bedorven wortelen bevatten een hoog kaliumgehalte, wat diarree of maagdarmstoornissen bij paarden kan veroorzaken. Wortelen blijven het best bewaard op een koele, droge plaats die vorstvrij is. Wortelen dienen niet in een plastic zak of ton bewaard te worden, omdat ze dan zeer snel rotten.


3. Voer hele wortels

Paarden met een goed gebit zijn goed in staat om de wortels af te bijten. Als je wortels toch wilt snijden alvorens te voeren, snijdt de wortel dan in de lengte en niet in de breedte om slokdarmverstopping te voorkomen.


4. Snijd de top eraf

Wortels kunnen het beste gevoerd worden zonder de top/groene wortels, omdat dit de plaats is waar de wortels als eerste gaat rotten


5. Een gezonde beloning

Wortelen bevatten weinig vezels en voedingswaarde, dus zie het als extra’tje en niet als vervanging van krachtvoer of ruwvoer.


Voedingswaarde

Wortels bevatten veel water, ca 85 – 90% en verder dus weinig voedingswaarde.??Hoeveel mag je voeren?Doordat wortelen zoveel water bevatten, zullen paarden niet zo snel dik worden van een paar kg wortelen per dag, maar dienen in beperkte hoeveelheden gevoerd te worden. Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.  Paarden die zware inspanning moeten verrichten dienen niet meer dan enkele kg's wortelen gevoerd krijgen tijdens, rondom zware inspanning, in verband met het kaliumgehalte. Wortelen worden ook wel in kleine hoeveelheden verwerkt in krachtvoer in vorm van wortelvlokken.


Verkrijgbaarheid

Wortels voor paarden zijn verkrijgbaar bij boeren die wortels verbouwen. Zij verkopen vaak een klein deel particulier en de rest wordt verkocht voor menselijke consumptie. Wortelen zijn ook verkrijgbaar via de voerleverancier of in de supermarkt. De voordeligste manier is na het rooien van de wortelen toestemming vragen bij de boeren om de achtergebleven wortelen op te zoeken.

Powered by: Unifact B.V.